"Jeg er ret glad for undervisning, men jeg vil også gerne have nye venskaber, så det er vigtigt, at der er en balance mellem det sociale og undervisning."
Asta Bryde Jessen
- 15 år, fra Østerbro i København
- Går i 10. klasse på Science-linjen på Flakkebjerg Efterskole
”Allerede i 7. klasse var jeg lidt usikker på, hvilken ungdomsuddannelse jeg skulle vælge efter folkeskolen. Derfor virkede det som en god idé at tage på efterskole i 10. klasse for at blive mere klar på min uddannelsesvej, men også for at skabe nye relationer. Jeg er ret glad for undervisning, men jeg vil også gerne have nye venskaber, så det er vigtigt, at der er en balance mellem det sociale og undervisning.”
Hvordan fandt du din efterskole?
”Der var en lærer, der anbefalede Flakkebjerg Efterskole, fordi jeg er meget interesseret i science-faget. Jeg gik egentlig ikke så meget op i, hvilken efterskole det blev, men der skulle selvfølgelig være science på højt niveau. Det skulle ikke være for tæt på København, hvor jeg kommer fra eller for langt væk. Jeg ville gerne lidt væk hjemmefra og teste mig selv for at se om jeg kunne være alene. Det har jeg fundet af, at jeg godt kan.”
Hvad holdt du øje med, da du besøgte skolen på Efterskolernes Dag og andre introdage?
”Jeg havde egentlig ikke en klar forestilling om, hvordan efterskoler så ud, men jeg synes, at Flakkebjerg Efterskole lå et smukt sted, udearealerne var gode og bygningerne var ret hyggelige. Der var både et musiklokale og et fedt scienceområde. Jeg bryder mig ikke om for mange lange gange og jeg vil gerne have, at omgivelserne inspirerer mig. Det fik jeg opfyldt med Flakkebjerg.
Jeg gik også en del op i, hvordan lærerne virkede, fordi jeg både har haft gode og dårlige erfaringer med lærere, og de var heldigvis virkelig imødekommende. De var også meget forskellige og det er et plus for mig. Det der satte prikken over i’et, var drivhuset, hvor de dyrker grøntsager. Jeg har siddet i miljørådet på min folkeskole og er ret optaget af bæredygtighed, så det var fedt.”
Hvad er det bedste ved at gå på efterskole?
”Her på skolen har jeg potentielt 169 nye venner. Vi samarbejder på kryds og tværs og jeg møder mennesker, som jeg måske ellers ikke ville have mødt. Det fedeste er, når vi f.eks. har udendørsbio, hvor vi ligger en hel masse på et lille tæppe og ser Grease sammen. Og så er der udflugterne. Cykelture og familieture, hvor vi er aktive. Det kan jeg godt lide.”
"Sørg for at besøge flere skoler og lige pludselig har du den rigtige mavefornemmelse. Gå efter den."
Robert Leth Andersen
- 16 år, fra Ringkøbing
- Går på stx i Ringkøbing og gik på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole (VGE) i 9. klasse i 2023/24
”Det skete lidt løbende. Jeg har flere fætre og kusiner, der har gået på efterskole. De havde tit efterskolevenner med hjemme og de talte nogle gange om, at det var det bedste år i deres liv. Det blev jeg nok lidt smittet af, så jeg har også altid gerne villet på efterskole.”
Hvordan fandt du din efterskole?
”Jeg spiller basketball, så jeg fandt nogle skoler på internettet, hvor jeg kunne dyrke det, men jeg kan også godt lide at spille guitar, så jeg ville gerne se nogle steder, hvor jeg kunne begge dele. Derfor kørte vi rundt til forskellige skoler i Jylland på Efterskolernes Dag.
Min fætter havde gået på VGE, så jeg havde fulgt lidt med i skolen på Instagram og det virkede som et fedt miljø med gode lærere. Det var også det indtryk jeg fik, da vi besøgte skolen. Det føltes helt rigtigt.
Det er mit bedste råd til andre, der søger en efterskole. Sørg for at besøge flere skoler og lige pludselig har du den rigtige mavefornemmelse. Gå efter den.”
Hvad er det bedste ved at gå på efterskole?
”Det er fællesskaberne og alle de fede oplevelser, som man får med nye venner. Der skete noget hele tiden. Jeg har haft mange gode lærere, men de her var nærmest en familie. De levede sig ind i det og gjorde ikke noget halvt. Og så fik jeg nye interesser på skolen. Vi var en gruppe drenge, der trænede med vægte og løb sammen hver dag.”
Hvad er dit bedste tip til nye efterskoleelever?
”Husk at være åben for alt det nye. Deltag i alle de ting, der bliver tilbudt. Jeg havde aldrig prøvet yoga før og det var ikke min stærkeste ting, men det var ret sjovt. Endelig så er det godt også at være der i weekenden, hvor der ikke er skole, men tit en masse sjove aktiviteter. Det gælder om at få det hele med.”
"Det var vigtigt for mig, at det var en skole, hvor jeg ikke kendte nogen på forhånd, så jeg ikke var forudindtaget om, hvem de var og kunne møde dem med åbent sind."
Olivia Aaen
- 17 år, fra Strandby i Nordjylland
- Går på Københavns åbne Gymnasium og gik i 10. klasse på Idrætsefterskolen Lægården i 2023/24
"Allerede omkring 6. klasse. Mine to ældre søstre har gået på Dronninglund Efterskole og Himmerlands Ungdomsskole. De har altid talt meget om, hvor fedt det var at være sammen med sine venner på efterskolen. Hvor mange nye venner de fik og hvor meget de lærte om sig selv efter et år på efterskole."
Hvordan fandt du din efterskole?
"Jeg søgte på internettet og gik på Efterskolernes hjemmeside, hvor man kan indtaste sine interesser og få forslag til efterskoler. Jeg ville gerne spille håndbold, så det indtastede jeg. Der kom nogle forslag til skoler, der lå i Nordjylland, men jeg ville også gerne lidt længere væk fra min hjemegn. Det var vigtigt for mig, at det var en skole, hvor jeg ikke kendte nogen på forhånd, så jeg ikke var forudindtaget om, hvem de var og kunne møde dem med åbent sind.
Idrætsefterskolen Lægården er tilknyttet den kirke, hvor min mor er præst, så det er et sted, hvor jeg har været på lejr, da jeg var mindre. Det er en gammel skole, men den er nyrenoveret og har gode faciliteter. Derfor var det oplagt at undersøge den nærmere."
Hvad holdt du øje med da du var på besøg på introdage?
"Jeg var lidt bekymret over, at der var tre timers transport til skolen. Det fik mig til at tænke over om jeg kunne vedligeholde mine venskaber hjemme. Håndbold var vigtigt for mig, men der skulle også være nogle kreative fag og tid til at skabe nye relationer. Var også ret nysgerrig på, hvordan hverdagen ville blive. Hvornår gik man i seng? Hvad fik man at spise? Og hvad kunne man lave, når der ikke var skole?
Jeg lagde også mærke til, at lærerne var lidt mere friske end dem jeg var vant til. Det handlede ikke kun om skole og undervisning, men også om at skabe en god atmosfære."
Hvad er dit bedste råd til kommende efterskoleelever?
"Tag det lidt roligt i starten og lad være med at tænke for meget over tingene. Det var en udfordring for mig. Jeg havde ikke lyst til at sige noget i en forsamling, for jeg var nervøs over, hvad de ville tænke om mig. I den situation skal man bare huske på, at sådan har alle det i starten. Så vær lidt tålmodig med dig selv og andre. Hvis der kommer konflikter, så løser man dem."
Hvad er det bedste ved at gå på efterskole?
"Alt det jeg lærte om sig selv og andre. Vi boede tæt på skolen og var sammen hele tiden. Det gjorde mig i sidste ende meget mere social end jeg var før. Jeg kunne huske, at vi på et tidspunkt fik taget et stort fællesbillede. Bagefter sad jeg og kiggede på det billede og tænkte, hvor er det spændende, at jeg skal være sammen med alle de nye mennesker i det næste år."
Læs mere
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev(e). Når du trykker tilmeld, giver du automatisk dit samtykke til brugen af dine data i forhold til vores privatlivspolitik.