Af Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne

I forrige Medlemsnyt fortalte jeg om ungdomsuddannelsesreformen, som blev lanceret den 8. oktober. Den fylder stadig meget i foreningens arbejde, og I kommer til at høre mere fra den front.

I mellemtiden vil jeg fortælle om et andet projekt, vi fra foreningens side introducerede for 190 efterskoleledere på Lederkonferencen i forrige uge.

I foreningen er vi optaget af, hvordan vi får fat på de elever, der i dag – primært af økonomiske årsager – ikke kommer på efterskole, men som vil have godt af et efterskoleophold.

Gennem mange år har vi talt om at tage større socialt ansvar, og flere efterskoler har forsøgt at etablere kontakt til de unge i miljøer, hvor gennemsnitsindkomsten er lav, og hvor det ligger fjernt at tage på efterskole. Men det er – og har været – et svært arbejde.

Derfor arbejder vi nu på at gå en helt ny vej. I samarbejde med netværket 'En Vej Til Alle' og lokale ressourcepersoner fra boligområder i de større byer vil vi identificere potentielle nye efterskoleelever. Netværket, som foreningen i forvejen er en del af, består af en lang række organisationer og fonde netop med fokus på at finde gode løsninger i tætte ungemiljøer.

Via en solid stipendieordning og gennem tæt dialog mellem efterskoler og ressourcepersoner i boligområderne tror vi på, at vi efter mange års forsøg kan få hul igennem til unge i områder i Danmark, hvor efterskoleophold hidtil ikke har været en mulighed. Regeringens udmelding om 45 millioner kroner til stipendier fra 2031 kan være en løftestang.

Vi arbejder videre i bestyrelsen på forslaget, som vi håber endeligt at kunne præsentere i forbindelse med årsmødet på Nyborg Strand 1. marts.

Glæd jer – også til den drøftelse. Vi glæder os!