På siden her gennemgår vi barselsreglerne for børn født 2. august 2022 eller senere. For børn født eller adopteret til og med 1. august 2022 gælder de tidligere barselsregler. Se her

Kvikvejledning om barselsregler for børn født den 2. august 2022 eller derefter
Efterskoleforeningens kvikvejledning er en kortfattet introduktion til de mest almindelige barselsregler i forlængelse af den nye barselsorlov med øremærket orlov, som trådte i kraft den 1. juli 2022. Vi er ved at opdatere denne vejledning, og den er derfor ikke tilgængelig på hjemmesiden på nuværende tidspunkt (september 2024). 

Øremærkning af barsel til lønmodtagere
Hvis begge forældre er lønmodtagere, er 11 ugers forældreorlov øremærket til hver forælder. De øremærkede uger kan ikke overføres til den anden forældre. Dertil kommer 13 ugers ikke-øremærket orlov til hver af forældrene, der helt eller delvis kan overføres til den anden. En lønmodtager er ansat i en virksomhed, mens fx en studerende eller selvstændig erhvervsdrivende ikke er lønmodtager.

Mors graviditetsorlov før fødslen

Der er ingen ændring i reglerne om morens graviditetsorlov i forhold til de tidligere regler. Det vil sige, at en mor, der er omfattet af den statslige barselsaftale har ret til fravær med løn 6 uger før forventet fødsel. Det gælder lærere, ledere og normalt også TAP, da de normalt følger den statslige barselsaftale. Er moren ikke omfattet af den statslige barselsaftale, har hun ret til fravær og barselsdagpenge 4 uger før forventet fødsel.

Orlov efter fødslen: 24 + 24 model
Det samlede antal orlovsuger med ret til barselsdagpenge efter fødslen er 48 uger. De 48 ugers orlov fordeles ligeligt mellem forældrene, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge.

Ud af de 24 uger skal moren holde to uger i forbindelse med fødslen, og faren/medmoren kan holde to uger i forlængelse af fødslen. Disse uger kan ikke overdrages.

Medarbejdere på efterskolerne har som følge af den statslige barselsaftale ret til løn i stedet for barselsdagpenge i en del af orloven. Se nærmere om lønretten her

Overdragelse af orlov
For lønmodtagere er yderligere 9 uger øremærket. Det betyder, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket for den/de forældre, der er lønmodtagere, og disse uger kan derfor ikke overdrages til den anden forælder.

De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan derimod overdrages til den anden forælder. I så fald kan en forælder holde op til 37 ugers orlov (24 + 13 uger) efter fødslen, når den anden forælder er lønmodtager.

Reglerne om 9 ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere. En forælder, der ikke er lønmodtager, kan derfor vælge at overdrage op til 22 ugers orlov (24 minus 2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder, der derfor kan holde op til 46 ugers orlov (24 + 22 uger) efter fødslen.

Der er særlige regler for enlige forældre og soloforældre.

Udskudt orlov
De første to uger af orloven skal begge forældre holde i forbindelse med fødslen.

Desuden skal de yderligere 9 øremærkede uger afholdes, inden barnet fylder et år, ellers går de tabt.

Hver forælder har ret til at udskyde op til 5 ugers orlov. Øvrige uger kan udskydes efter aftale med skolen.

Forlænget/udstrakt orlov
Det er muligt for forældre for egen regning at forlænge orloven med 8 eller 14 uger, men det er ikke som tidligere muligt at udstrække perioden med dagpenge ved at få et mindre beløb udbetalt de sidste uger.

Delvis genoptagelse af arbejdet
Den ansatte og skolen kan aftale, at arbejdet genoptages delvist, og at orlovsperioden forlænges med den tid, arbejdet er genoptaget.

Varslingsbestemmelser

Senest 3 måneder før fødslen skal moren give besked om forventet fødselstidspunkt, og om hun ønsker at holde graviditetsorlov før fødslen.

Faren/medmoren skal senest 4 uger før forventet fødsel varsle skolen, hvis retten til at holde 2 ugers orlov i direkte forlængelse af fødslen ønskes benyttet.

Hvis mor overdrager op til 8 ugers orlov, der ligger inden for de første 10 uger efter fødslen, skal mor senest 4 uger før forventet fødsel orientere sin arbejdsgiver om dette.
Hvis mor vil holde orlov i de første 10 uger efter fødslen eller længere, skal hun senest 6 uger efter fødslen orientere sin arbejdsgiver om, hvornår hun vil holde orloven og hvor længe.
Ønsker faren/medmoren at holde overdraget barselsorlov inden 10 uger efter fødslen skal dette meddeles senest 4 uger før forventet fødsel.

De nye barselsregler er illustreret nedenfor. Den blå farve viser de 11 ugers øremærkede orlov til hver af forældrene. Den grønne farve viser de 13 ugers orlov, som forældrene kan overføre til hinanden.

Barselsregler 

Øget lønret til forældre til børn født den 1. april 2024 eller senere, der er omfattet af barselsaftalen
Finansministeriet og centralorganisationerne har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2024 og i forlængelse af ændring af barselsloven, aftalt at:
• Øge lønretten til far/medmor med 3 uger i fraværsperioden efter den 10. uge efter fødslen. Tilsvarende øges antallet af uger til adoptanter med 3 uger i alt.

• Omfordele den aftalte fordeling af lønuger i administrationsgrundlaget, så der udover 6 ugers lønret til deling er 10 ugers lønret til den ene adoptant og 10 ugers lønret til den anden adoptant (tidligere mandlige adoptant) i fraværsperioden efter den 10. uge efter modtagelsen.

• Øge lønretten til forældre med to eller flere børn ved samme fødsel (flerlingeforældre) med 13 uger til hver. Tilsvarende gælder for flerlingeadoptanter, når børnene er under 1 år ved modtagelsen.

• Øge lønretten til forældre, hvor barnet kun har én forælder på tidspunktet for fødslen (soloforælder) med 10 uger. Tilsvarende gælder for adoptanter, når barnet kun har én forælder ved modtagelsen.

• Hvis en forælder dør efter barnets fødsel, indtræder den efterlevende forælder i den afdøde forælders uudnyttede ret til fravær med løn. Tilsvarende gælder for adoptanter, hvis den ene adoptant dør efter barnets modtagelse..

• Præcisere, at der alene indbetales pensionsbidrag under fravær uden løn til mor, far/medmor og adoptanter, jf. § 13.

Læs mere
Der kan læses mere om de øgede lønrettigheder her.