Der gælder nogle særlige regelsæt for erhvervsuddannelseselever såsom kontorelever eller ernæringsassistentelever, som skolerne skal være opmærksomme på.

Uddannelsesaftale
Når skolen ansætter en erhvervsuddannelseselev, skal der udarbejdes en uddannelsesaftale. Uddannelsesaftalen fungerer som en ansættelseskontrakt mellem efterskolen og erhvervsuddannelseseleven. Til brug for udarbejdelsen af uddannelsesaftalen, skal skolerne benytte Børne- og Undervisningsministeriets standardblanket. Skolerne kan finde vejledninger om indgåelse og ophævelse samt selve uddannelsesaftalekontrakten her.

Uddannelsesaftalen fungerer som en ansættelseskontrakt mellem efterskolen og erhvervsuddannelseseleven. De første 3 måneder af oplæringstiden betragtes som prøvetid.

Uddannelsesaftalen kan forlænges, hvis eleven har meget fravær eller ved andre særlige forhold. Der kan eksempelvis være tale om sygdom, supplerende skoleundervisning, orlov i forbindelse med graviditet, barsel eller adoption eller arbejdsfrihed på grund af særlige forhold.

Løn og pension
Efter erhvervsuddannelsesloven § 55, stk. 2 skal lønnen for elever udgøre mindst den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet. Lønnen skal altså mindst udgøre den løn, som følger af overenskomsten gældende for overenskomstdækkede virksomheder inden for uddannelsesområdet. Da skolerne alene har overenskomster for lærere og ledere, skal skolerne derfor se til andre virksomheder, der har overenskomst på området for at sikre, at de opfylder mindstelønnen på området.

Det er Efterskoleforeningens anbefaling, at skolerne aftaler den løn og pension, der er fastsat i statens overenskomster. Er der tale om en ernæringsassistentelev, vil det derfor være ”Organisationsaftale for kostfagligt uddannet personale - køkken (økonomaer, ernæringsteknologer, professionsbachelorer i ernæring og sundhed, kliniske diætister, instruktionsøkonomaer, køkkenledere, ernæringsassistenter, ernæringsassistentelever, kokke, koge- og smørrebrødsjomfruer, catere samt elever) samt OAO-fællesoverenskomsten. For kontorelever vil det være ”organisationsaftale for kontorfunktionærer, laboranter og It-medarbejdere (HK)” og OAO-fællesoverenskomsten, der er relevant.

Lønnen omfatter ikke blot grundlønnen, men også diverse tillæg, S/H-betaling og pension. Vær opmærksom på, at løn og eventuelle tillæg skal reguleres med procentreguleringen på det statslige område, og at skolen indbetaler det fulde pensionsbidrag.

Ferie
Der gælder særlige regler vedrørende ret til betalt ferie for elever med uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser. Se mere herom i statens ferievejledning.