Brobygning er en central del af 10. klasses uddannelsesvejledning, men bekendtgørelsen giver rum til langt mere end blot de obligatoriske to dages besøg på en erhvervsuddannelse. Læs bekendtgørelsen her (kap. 2a)
Kend jeres muligheder
Bekendtgørelsen fastslår, at eleverne skal brobygge til en erhvervsrettet ungdomsuddannelse i mindst to dage. Men de resterende timer op til de 21 timers brobygning kan fyldes med "kombinationer af praktik og brobygning til andre ungdomsuddannelser med et uddannelsesperspektiv". Det betyder, at I har frihed til at skabe innovative og skræddersyede forløb, der matcher jeres elevers interesser og ambitioner.
Eksempler til inspiration
Innovations-Brobygnings-Opgaven (IBO): Lad eleverne samarbejde med en virksomhed om at løse en konkret udfordring. Dette giver dem et indblik i virkelighedens arbejdsverden og styrker deres innovationskompetencer.
Uddannelsesmesse på efterskolen: Inviter lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner til at præsentere deres muligheder for eleverne.
Ansøgnings- og interviewforløb: Lad eleverne prøve kræfter med jobsøgning og interviews med hjælp fra lokale virksomheder.
Faglige undervisningsforløb: Brug faglige forløb ind i et samarbejde med virksomheds- og ungdomsuddannelser. Se PowerPoint fra workshoppen: Skab bedre brobygning fra sidste års vejlederkonferencen her
Husk
- Alle aktiviteter skal have et tydeligt uddannelsesperspektiv.
- Inddrag eksterne aktører som virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
- Hold nøje regnskab med de 21 timers brobygning.
Spørgsmål til eftertanke
- Hvordan kan I udnytte de lokale ressourcer til at skabe gode brobygningsforløb?
- Hvordan kan I inddrage elevernes interesser og ambitioner i planlægningen af brobygningen?
- Hvordan kan I evaluere brobygningsforløbene og sikre, at de har den ønskede effekt?