Efterskolernes Klimaværktøj
Efterskolernes klimaværktøj skal støtte og inspirere jer til at skabe en mere bæredygtig efterskole.
Med værktøjet får I et overblik over, hvor I står nu i forhold til bæredygtighed og en ramme til at tale om visioner og indsatser. Værktøjet kan bruges på et bestyrelses- eller personalemøde, så I får en konkret handleplan til at mindske jeres CO2-aftryk.

Klimaværktøjet kan give jer ny viden, en retning, et fælles sprog og ikke mindst en handleplan for, hvordan jeres efterskole kan være et eksperimenterende bæredygtigt minisamfund. Klimaværktøjet er tiltænkt medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer på efterskolerne, men det er ligeledes håbet, at eleverne vil blive oplyst og bæredygtigt dannet af de indsatser, I sætter i gang.
Find klimaværktøjet her

Bæredygtig dannelse
Bæredygtig dannelse handler om at drømme, undersøge, skabe, dele, lytte, håbe og handle. Vi har her samlet undervisningsmaterialer fra de to Fælles Forandrings Festival, der løb af stablen i 2021 og 2022. 

Inspirationshåndbog for lærere

Til undervisning om FN´s 17 Verdensmål
I denne håndbog kan du som underviser på en efterskole danne dig et overblik over eksisterende undervisningsmaterialer om FN’s 17 Verdensmål - for bæredygtig udvikling. Dokumentet har til hensigt at hjælpe dig godt på vej til at gøre dine elever til bæredygtige og kritiske medborgere.

Plakater - om bæredygtig efterskole

Din bæredygtige efterskole
Plakaten med det unge menneske i front er til eleverne og kan hænges op i et opholdsrum eller et klasseværelse. Den giver et overblik over efterskolen som et bæredygtigt minisamfund, og spørgsmålene på plakaten inviterer eleverne til at tage stilling til, hvor og hvordan de kan være med til at rykke skolen i en mere bæredygtig retning.



Plakaten kan inddrages i undervisningen sammen med “Bæredygtig podcastvandring” eller arbejdsspørgsmålet: “Del din drøm for en mere bæredygtig efterskole?” I begge tilfælde kan eleverne plastre plakaten til med post-its med drømme og idéer. Hent begge plakater her.

DEN BÆREDYGTIGE EFTERSKOLE
Plakaten er til medarbejderne, og har den ideelle plads i personalestuen over kaffemaskinen, i køkkenet eller på værkstedet, hvor den først og fremmest vil bidrage til, at I kan styrke et fælles sprog omkring bæredygtighed på jeres efterskole. Dernæst er plakaten oplagt som afsæt til et personalemøde og/eller bestyrelsesmøde, hvor I også kan bruge den til at lave en strategi og fælles retning for en mere bæredygtig efterskole – på den korte og den lange bane. Hent begge plakater her.


Skab et grønt elevudvalg

Brænder du for at skabe en grønnere fremtid, en mere bæredygtig efterskole og lave sjove aktiviteter, som skaber forandring?

Find værktøjer og idéer til at skabe et grønt udvalg på din efterskole i denne håndbog.

Flere grønne idéer

Sæt samtalen i gang med en Nip Nap

Sæt en sjov og uformel samtale i gang om bl.a. din fremtid, din skole og din tro på forandring, med denne nip nap.

 

Podcasts – med interaktion, dialog og drømme

Bæredygtig podcastvandring
“Bæredygtig podcastvandring” er en interaktiv podcast, som kan lyttes af alle, men som er ideel til at igangsætte efterskoleelevers arbejde med bæredygtighed på skolen og måske i undervisningen.
Lyt til podcasten her.

Podcasten er 35 minutter og er ideel til en hel times undervisning, vær opmærksom på, at der findes en lærervejledning til dette

Klik på billedet og print det i  A3, så dine elever kan scanne koden.

Podcastens vært, Mira Kofoed, inviterer dig og en makker på podcastvandring. I skal blot vælge jeres yndlingsrute og komme afsted.

Undervejs skal I sætte podcasten på pause og tale om, hvordan forandring kan se ud i jeres liv. Podcasten kommer omkring efterskolen som et ideelt bæredygtigt minisamfund skabt af både elever og ansatte. Du vil blive klogere på, hvordan både grønne livretter, naturkærlighed og samarbejde spiller en vigtig rolle, hvis vi sammen skal nå FN’s 17 verdensmål.

Manuskriptet er skrevet af Ida Højrup Petersen og tilrettelagt af Charlotte Hedevang Nielsen, projektleder for Fælles Forandring. Musikken er skabt Adam Eske Munch Raahauge og podcasten er lavet i samarbejde med Efterskolerne og Tuborgfondet.

Gåtur med verdensmålene
Ta’ plugs i ørerne, en ven eller to ved din side og gå på tur, mens du bliver klogere på verdensmålene og dig selv. Måske er det din lærer, som sender dig afsted eller måske er det dig selv, som er nysgerrig på en bedre verden?



Klik på billedet og print det i  A3, så dine elever kan scanne koden.

Podcasten er udviklet i forbindelse med Fælles Forandring – efterskolernes verdensmålsfestival 2021, hvor hundredevis af elever var afsted på tur – sammen hver for sig. Nu er den generisk, og der er udviklet en vejledning – værsgo.

Lyt podcasten på Podbean eller Spotify

Podcasten er produceret af Ungdomsbureauet og i samarbejde med Efterskolerne og Tuborgfondet.
Speaker og udvikler: Gunvor Tarp Barkholdt
Jingle: Adam Raahauge
Sparring: Charlotte Hedevang Nielsen (Fælles Forandring) og Christine Beate Husøy (Tekstilrevolutionen)

 

Lav en skraldeforandring

Send eleverne på en interaktiv skraldejagt med missioner og læring omkring, skrald, lokalområde, aktivisme og skraldekunst.

Her på siden kan du finde:

Skab tøjforandring på din efterskole

Her er en guide til dig, som vil lave aktiviteter på din efterskole, der sætter fokus på tøjforbrug, genbrug og en mere bæredygtig tøjindustri og verden.
Guiden er udarbejdet, så den kan læses og anvendes af både elever og lærere. Aktiviteterne er tiltænkt eftermiddags- eller aftenaktiviteter, men de kan også inddrages i undervisning eller andre arrangementer på din efterskole.

Spis Verdensskål

Verdensskål menuerne er lavet til verdensmålsfestivalen i 2021 og 2022, men er i høj grad relevant for køkkener, som vil arbejde i en mere bæredygtig retning.
“Verdensskål” kan gøre alle mætte og glade, og vi håber også at menuen kan bidrage med lidt grøn inspiration til mere bæredygtig mad fremadrettet. Menuerne er bygget op af små delelementer, som smager godt sammen, men som også efterfølgende kan bruges hver for sig og i andre sammenhænge. 

– Uffe Truelsen, Køkkenkultur og Fælles Forandring

Hent opskrifter til Verdensskål 2022

Menu:

  • Citronslaw
  • Linseløg
  • BBQ blokål
  • Kartoffel og maltbrød
  • Cornbar
  • Peanutbuttersauce

Sådan så Verdensskål ud i 2021


Opskrift til Verdensskål 2021
Opskrifterne er tænkt som en inspiration og et fælles udgangspunkt – ikke som en facitliste. I bowlen er der efterladt plads til jeres eget grønne indspark. Alle opskrifter er beregnet til 100 personer. Justér opskrifterne, så det passer til jeres egne elever. I ved bedst, hvordan de spiser. Hent opskrifterne her

Menu:

  • Lynsyltet kål
  • Kikærter i røg, spinat og løg
  • Rugbagt fladbrød
  • Ærteklask og radisesnit
  • Byg, gulerod og citron
  • Urtemajonæse
  • + Jeres eget grønne aftryk eller evt. ca. 10 % mere af det hele

Se højdepunkter fra Verdensskålskøkkenet

Sustain-O-Meter

Sustain-O-Meter er et værktøj til at afklare, hvilket bæredygtighedsprincip I ønsker at anvende. 

Nedbrydelighed og holdbarhed bliver begge brugt som principper i en bæredygtig strategi. Udfordringen er dog, at når noget er nedbrydeligt, skal der anvendes ressourcer på nyproduktion. Det kan her være givtigt at kigge på netop ressourcer som f.eks. majs, som er menneske- og dyrefoder, eller på hvilken produktionsbelastning en nyproduktion fremtvinger? Modsat er det også vigtigt at kigge på holdbarhedsprincippet – hvad er produktets holdbarhed? Hvilke materialer (plastik, metal mm) bliver det produceret af, og er det hensigtsmæssigt at kigge på genanvendelsesmuligheder og måske formulere en strategi for genanvendelse. Find værktøjet her.

Værktøjet blev anvendt på workshoppen ´Strategisk skoleudvikling´ på Efterskolernes årsmøde den. 3 marts 2023. Find slides til workshoppen her

 

 

Læs mere om verdensmålene på den officielle side verdensmaal.org

Find mere inspiration og undervisningsmaterialer på verdenstimen.dk og verdensmaalene.dk