Af Anna Rossman Thejsen
Asbjørn Nielsen har aldrig set sin far løbe. Hans mor var heller ikke til idræt.
”Men jeg var den dreng i skolen, der bedst kunne lidt frikvarter og idræt. Jeg var nok mere kropslig end til bøger,” husker Asbjørn Nielsen.
Han første møde med idrætslivet var den lokale gymnastikforening, og så snart han var stor nok, begyndte han til både fodbold og håndbold. Lige siden har han været aktiv som alt fra fodboldtræner til gymnastikinstruktør, og i 1994 drog han som 24-årig afsted til sit første DGI Landsstævne som frivillig. Siden har han været med yderligere seks gange som henholdsvis efterskolelærer og forstander. Derfor lå det lige for, at den nu 52-årige efterskolemand tilbage i 2019 skulle søge jobbet som projektleder for Efterskoleholdet til DGI Landsstævne 2022.
Asbjørn Nielsen kan huske, at han allerede tilbage i 2017, helt præcist 2. juli, første gang sagde højt til nogen, at det var et job, han stilede efter. Som forstander for Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole var han på vej hjem fra landsstævnet i Aalborg. Han gik sammen med en anden og så hen mod pladsen, hvor idrætsudøvere fra hele landet lige havde være samlet. Så stoppede han op og sagde:
”Næste landsstævne skal være med mig som projektleder. Jeg vil være med til at skabe det store fællesskab, hvor man ikke bare har sine egne 150 elever med, men kan slutte efterskoleåret af med en folkefest.”
Jobbet fik han. Men der skulle gå mere end de fire år, der normalt er mellem stævnerne, før han kunne se frem til en folkefest. 2021-landsstævnet måtte som så meget andet udskydes et år på grund af corona.
Nu glæder Asbjørn Nielsen sig til, at jobbet kulminerer til sommer med Danmarks største idrætsfestival. Den 27. juni til 3. juli mødes op mod 30.000 deltagere i Svendborg; 5.752 er efterskoleelever og 650 efterskolelærere.
Asbjørn Nielsens opgave er at organisere efterskolernes deltagelse, og arbejdet dækker alt fra projektorganisering til at rekruttere skoler og elever, at holde styr på økonomien og ansættelse af koreografer til at skabe det store fælles show, som Efterskoleholdet skal opføre.
Ansættelsen af de to koreografer, Ditte Crüger og Martin Brems, er noget af det bedste, han har gjort som projektleder, mener han selv.
”Jeg er virkelig begejstret for at arbejde sammen med dem og for hele vejen igennem at have oplevet deres engagement og kreative arbejde med efterskoleshowet,” siger Asbjørn Nielsen.
Egentlig er der ganske lidt idræt i projektlederopgaven, men det gør ham ikke noget. Det er fællesskabet og passionen for projektet, han er optaget af.
"Det er ikke som et VM i fodbold, hvor nogle få er i fokus. Det handler om, hvad vi kan sammen"
Asbjørn Nielsen, projektleder for Efterskoleholdet
Det var også det, der gjorde størst indtryk, da han selv som ung første gang deltog i landsstævnet som frivillig.
Han husker åbningsceremonien, hvor han sammen med de 40.000 andre deltagere stod på den store stadionplæne og kiggede ud på de 30.000 tilskuere.
”For mig er det det, landsstævnet handler om, det folkelige og det at være med. Det er ikke som et VM i fodbold, hvor nogle få er i fokus. Det handler om, hvad vi kan sammen,” siger han.
Vil gøre op med fordomme
Det er vigtigt, at alle deltagere tæller lige meget – både dem, der trækker i gymnastiktøjet, og dem, der gør en stor frivillig indsats for, at alt kører, som det skal. Dem, der står for lyden og lyset, og dem der sørger for maden.
”Jeg har faktisk aldrig selv været med i en gymnastikopvisning til landsstævnet, men jeg har altid følt mig som en del af et vigtigt fællesskab,” siger han.
DGI Landsstævnet har eksisteret siden 1862 og har altid haft fællesskab, samvær, folkefest, foreningsliv, livsglæde og mangfoldighed som sine kendetegn, fremhæver Asbjørn Nielsen.
Selvom efterskolerne har været med siden 1984, er der dog stadig en del fordomme om stævnet, som Asbjørn Nielsen satte sig for at være med til at gøre op med. Ifølge ham har landsstævnet for nogle ry for kun at være for idrætsefterskoler, og mange tror, at man nærmest skal være født ind i en gymnastikfamilie for at deltage.
”Jeg vil gerne være med til at gøre efterskolernes deltagelse i landsstævnet til noget, hvor der er endnu mere fokus på fællesskabet. I mine øjne er idræt midlet, og målet er fællesskabet.”
Derfor har han de seneste par år været rundt på landets efterskoler og fortalt, at alle elever kan være med, uanset om de har dyrket idræt før eller ej.
Udover de tre gymnastikshows, som efterskoleeleverne skal opføre sammen, er der et væld af andre aktiviteter, eleverne kan prøve kræfter med. Der er fodbold, e-sport, computerspil kombineret med fysisk spil og nye idrætsformer som bl.a. Bowcombat og Spikeball.
”De fleste vil gerne gymnastikken, men vi skal udfordre dem lidt ved at give dem mulighed for at prøve noget nyt og indgå i andre former for fællesskaber,” siger Asbjørn Nielsen og understreger, at landsstævnet også handler om at præsentere eleverne for nogle af de fællesskabsmuligheder, der ligger efter efterskolen.
”De møder mange fra det frivillige idrætsforeningsliv, de kan lade sig inspirere af. Landsstævnet viser på en meget levende måde, hvad folkelig oplysning, aktivt medborgerskab og frivillighed handler om,” siger han.
Vigtigt møde på tværs af efterskoler
I Asbjørn Nielsens øjne er det på én og samme tid vigtigt, at deltagelsen er helt frivillig for den enkelte elev, og at både elever og lærere møder andre, som er anderledes end dem selv. Derfor glæder det ham også, at der er 60 efterskoler med i 2022. Vejstrup Efterskole har f.eks. været med i mange år, mens Bork Havn Efterskole er med for første gang.
Særligt stolt er han af, at han som sin allerførste gerning som projektleder fik overtalt forstander på musikefterskolen Ollerup Efterskole, Mette Sanggaard, til hoppe med på holdet.
”Jeg tog hen til Mette og sagde: ’I skal med’. ’Det kommer aldrig til at ske’, svarede hun.”
På en eller anden måde lykkedes det ham alligevel at få hende overtalt til, at eleverne fra Ollerup i år skal være en del af det store landsstævnefællesskab. Så når de mange efterskoleelever i slutningen af juni løber ud på plænen til deres første gymnastikshow, er det elever fra Ollerup Efterskole, der sammen med elever fra Klejtrup Musikefterskole, der står for en stor del af sangen og musikken.
”Vi er gode til at have fordomme om hinanden; idrætsefterskolerne er elitære, københavnerskolerne snakker bæredygtighed, og musikefterskolerne går kun op i sang og musik. Landsstævnet kan rokke ved det billede og give os en følelse af, at vi har og gør noget sammen,” siger Asbjørn Nielsen.
Og det er ikke kun eleverne, der har godt af det, understreger han.
”Det er også sundt for lærerne at komme ud og være en del af et større fællesskab. Men det er også hårdt at være lærer på et landsstævne, du er på fra morgen til aften. Du er så træt bagefter,” siger han og illustrerer det med en anekdote fra dengang, hvor han på vej hjem fra stævne i Esbjerg i 2013 måtte holde ind til siden for at tage sig en lur. Først derefter var han i stand til at navigere bil, campingvogn og sig selv sikkert hjem til sin daværende forstanderbolig i Skibelund.
I år har han taget sine forholdsregler og i ugen efter landsstævnet lejet et sommerhus på Tåsinge, hvor han skal puste ud sammen med sin kone, Birgitte Pallesen.
Her kan der måske også komme lidt ro på efter et hektisk forår med forberedelser til Landsstævnet.
Lige nu ser Asbjørn Nielsen dog allermest frem til kulminationen på de seneste års arbejde:
”Jeg glæder mig helt vildt til efterskoleshowet. Til musikken, til idrætten og til det fællesskab, der opstår. Jeg håber, at både elever og lærere vil opleve den samme sprudlende glæde ved at være en del af det store fællesskab.”
Blå bog
- Asbjørn Nielsen, 52 år.
- Uddannet bygningssnedker og lærer med en diplomuddannelse i uddannelses- og erhvervsvejledning samt en master i ledelse.
- Var som nyuddannet lærer med til at starte Rejsby Europæiske Efterskole. Derefter ansat som lærer på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole, hvor han siden var forstander. I en periode direktør for VUC Syd, før han igen vendte tilbage til efterskoleverdenen som projektleder for Efterskoleholdet til DGI Landsstævne 2022.
- Da stævnet blev coronaudskudt et år, blev han i 2021 midlertidig forstander på Faaborgegnens Efterskole, men var fra august 2021 tilbage i landsstævnejobbet.
- Har i stort set hele sit liv været foreningsaktiv, bl.a. i DGI, og har siddet i en række bestyrelser, pt. medlem af Styrelsen for Grundtvigs Forum.
- Gift med Birgitte Pallesen, der underviser ukrainske flygtninge på en folkeskole, og som han har tre børn med.
Læs mere
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev(e). Når du trykker tilmeld, giver du automatisk dit samtykke til brugen af dine data i forhold til vores privatlivspolitik.