”Vi har sammen rykket ved noget i efterskoleverdenen”
Chili Nørgaard og Alberte Winther
- 17 år og 16 år
- Går begge i 10. klasse på Eisbjerghus Internationale Efterskole
- Var begge værter for Fælles Forandring, som blev optaget og livestreamet fra Eisbjerghus tirsdag 18. maj
”Det var en mulighed, der bare skulle gribes, da vi hørte om Fælles Forandring. Vi har længe været interesserede i bæredygtighed og klima, men vi manglede et fællesskab, hvor andre havde samme motivation og engagement. Som ’klimatosser’ har det været frustrerende ikke at føle, man kunne gøre en forskel for klimaforandringerne, men i Fælles Forandring har vi været med til at rykke noget. Det er svært at skabe rammerne for det selv, så det har været megafedt at mærke fællesskabet i Fælles Forandring. Til festivalen 18. maj stod vi bag kameraet som værter. Det var så inspirerende at se alle de videoer, der kom ind fra de andre skoler, og hvordan de har arbejdet med Fælles Forandring. Vi appellerede til, at andre elever delte deres dag og budskaber på sociale medier, så de også kunne bruge deres stemmer. Selvom vi stod i et studie, er det i mødet med andre, man virkelig lærer noget og får et større billede af vores fælles forandring. Det er dét, vi synes, har været rigtig fedt: Det er ikke kun Eisbjerghus’ forandring – det er en fælles forandring for efterskolerne, hvor vi sammen har rykket ved noget i efterskoleverdenen, så efterskolerne kan blive mere bæredygtige. Alle os, der var med til Fælles Forandring, skal snart videre på gymnasier, og på den måde laver vi nye ringe i vandet hele tiden. Selvom det foregik digitalt i år, har det været en skidegod festival. Vi har fejret vores motivation, vores arbejde, hinanden, og vi har fejret, at vi faktisk gør en forskel. Det bringer os tættere sammen, når man mærker stemningen på de andre skoler, og vi har virkelig fået nogle vilde oplevelser, som vi vil huske i mange år. Det har givet styrke og troen på sig selv, at vi turde være værter, og at andre elever turde holde taler på dagen, fordi man finder ud af, det ikke er så farligt at bruge sig selv for at komme ud med nogle budskaber.”
Læs også: Fælles Forandring samlede 20 skoler til digital verdensmålsfestival
”Det var fedt at møde andre engagerede unge”
Kristian Skjold Elnegaard
- 17 år
- Går i 10. klasse på Tommerup Efterskole
- Deltog i Fælles Forandring Festival 18. maj, som blev afholdt lokalt på Tommerup Efterskole i fællesskab med andre skoler via livestream og zoomforbindelser
”Fælles Forandring handler om, hvordan efterskoleelever kan udvikle sig og tænke mere bæredygtigt. Det var en fed dag og en fed måde at gøre det på, hvor vi selv havde indflydelse på dagen. Det var fedt at se elevindslagene og se, hvad de havde lavet på de forskellige skoler og høre andres holdninger om klima, så man ikke bare føler, man sidder alene med det hele. Det får en til at tænke: Er jeg en af dem, der bare drikker min hjerne ud, eller er jeg en af dem, der gør en forskel for fremtiden? Den fedeste oplevelse på dagen var, da to elever fra vores skole holdt tale om den dag, vi mistede vores gode ven på efterskolen, fordi han blev tvunget til at rejse tilbage til Syrien. Det var fedt at opleve, at nogen fra vores skole havde modet til at tale højt om det, så andre ved, hvordan vi har det, og at vi ikke bare er ligeglade. Til middag spiste alle efterskoler ’verdensskål for verdensmål’, hvor vi i stedet for kød fik kikærter og kål. Når jeg kommer hjem fra efterskole, vil jeg spise flere grøntsager, så det er klart en ting, jeg vil tage med mig i fremtiden. Om eftermiddagen var vi ude at høre en podcast og gå en ’verdenstur’ i små grupper, hvor vi skulle lytte og danne vores egne meninger. Vi skulle blandt andet finde skrald i naturen og snakke om, hvem, vi troede, havde smidt det. Da vi fandt en energidrik-dåse, var det trist at tænke på, at det også er den unge generation, der smider skrald i naturen. Jeg kom til at tænke på, at vi ikke skal skyde skylden videre til andre, for vi har også selv et ansvar. Jeg synes klart, flere efterskoler skulle melde sig til Fælles Forandring, for det var en fed dag, og det var fedt at møde andre engagerede unge.”
Læs også: Fremtidsforsker: Sådan ser den bæredygtige efterskole ud om ti år
”Det gav en fornemmelse af, at vi er en bevægelse"
Tobias Beckdahl
- 17 år
- Går i 10. klasse på Skrødstrup Efterskole
- Deltog i Fælles Forandring Festival 18. maj, som blev afholdt lokalt på Skødstrup Efterskole i fællesskab med andre skoler via livestream og zoomforbindelser
Hvad er Fælles Forandring?
Fælles Forandring er efterskolernes verdensmålsfestival, som alle efterskoler kan deltage i. I år blev festivalen afholdt 18. maj digitalt og lokalt på skolerne, hvor et professionelt tv-hold livestreamede fra et studie på Eisbjerghus Internationale Efterskole, mens de andre efterskoler så med på skærmen og deltog på Zoom. Dagen bød bl.a. på taler fra folketinget, klimaaktivister og engagerede elever, og hvert efterskolekøkken havde lavet en bæredygtig ’verdensskål’ til frokost. Midt på dagen var der verdensmålsaktiviteter på hver efterskole, og eleverne blev sendt på en 'fælles' gåtur, hvor de skulle lytte til en podcast og reflektere over deres valg i hverdagen. Læs mere om Fælles Forandring her.